TJEERD TOP – viool

Op  6 januari 2019 - 16:00   Met Tjeerd Top - viool

PROGRAMMA

Van Halen – Eruption*
A. Vivaldi (1678-1741) Cadens uit vioolconcert “Grosso Mogul” RV 208
Lennon/McCartney – Helter Skelter*
P. Glass (1937) – Knee Play 2 uit Einstein on the Beach
Red Hot Chilli Peppers – Porcelain*
N. Paganini (1782-1840) – Capricci opus 1 nr. 16
Muse – Undisclosed Desires*
E. Ysaye (1858-1931) – Solosonate opus 27 nr. 6
Metallica – Battery*
J.S. Bach – (1685-1750) Largo uit sonate BWV 1005
Led Zeppelin – Starways to Heaven (bew. Adam deGraff )
S.E. Top – (1971) nieuw werk (o.v.)
Queen – Bohemian Rhapsody*

*arrangement Tjeerd Top

 

Tjeerd Top (1978) studeerde bij Qui van Woerdekom en Jaring Walta op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 2000 de studie Eerste Fase met onderscheiding afsloot. Op het Conservatorium van Amsterdam voltooide Tjeerd de studie Tweede Fase. Ook hiervoor kreeg hij een onderscheiding na twee jaar studie bij Alexander Kerr.

 
Tjeerd Top was winnaar van het Oskar Back Concours 2001. Tijdens dit concours won hij tevens de Kersjes van de Groenekan Fonds-Prijs samen met pianiste Mariken Zandvliet voor de vertolking van een werk van de componist Carlos Micháns. Tjeerd heeft gesoleerd met onder meer het Amsterdam Sinfonietta, Holland Symfonia, Nederlands Kamerorkest, het Concertgebouw Kamerorkest en Camerata RCO. Hij werkte als solist samen met de dirigenten Hans Vonk, Vassily Sinaisky, Peter Oundjian en Michael Lankaster.

 
Met het Vermeer trio is hij regelmatig te beluisteren bij verschillende kamermuziekpodia en -series. Samen met pianiste Mariana Izman was hij geselecteerd voor de serie Het Debuut, een serie van 10 concerten in de voornaamste concertzalen van Nederland. Tjeerd had jarenlang een duo met harpiste Lavinia Meijer. Samen wonnen zij de Fortis Mees/Pierson Award. Tjeerd maakte ook kamermuziek met Leonidos Kavakos, Emanuel Ax, Pierre-Laurent Aimard, Thomas Adès en vele anderen.
 
Sinds 2005 is Tjeerd plaatsvervangend concertmeester van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij is een veelgevraagd gastconcertmeester bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het WDR Sinfonie Orchester, de Bamberger Symphoniker, de Zweedse Radio, de Franse Radio en the Philharmonia Orchestra (Londen). 
 
Hij bespeelt een Stradivari uit 1713 die hem ter beschikking wordt gesteld door de Stichting Donateurs van het KCO.