Martin Oei – preludes van Chopin

Op  2 juli 2021 - 20:00   Met Martin Oei

De preludes van Chopin zijn overbekend, maar je kunt ze altijd weer opnieuw horen. Ze passen wonderwel bij elke stemming. Of het nu regent of de zon schijnt, of je verdriet hebt of geluk, het maakt niet uit. Altijd fijn vooral ook om weer nieuwe interpretaties van jonge pianisten te horen. Daarvoor zitten we op dit concert bij Martin Oei helemaal goed. Hij heeft ze onlangs opnieuw ingestudeerd en wel allemaal. Een feest der herkenning, op het puntje van je stoel gaan zitten of je ogen sluiten en wegdromen, het kan allebei.

Oei begon op zijn negende met piano spelen, een jaar later nam de Young Musicians Academy van Fontys Conservatorium hem aan. Vanaf dat moment heeft vakdocente Jelena Bazova hem pianoles gegeven. In 2015 startte Oei bij Martyn van der Hoek (winnaar eerste Liszt concours) van het Utrechts Conservatorium, vervolgens kreeg hij les van Henri Kelder. Hij haalde in 2018 zijn Bachelor diploma en in 2020 zijn Master diploma, beide cum laude.
Oei won vanaf zijn 12de diverse prijzen (o.a. Prinses Christina Concours, Jong Muziektalent Nederland, Young Pianist Foundation, Steinway & Sons International Pianocompetition).
Op 16 jarige leeftijd werd hij gevraagd de wereldpremière te verzorgen van Beethovens Fantasiesonate, gereconstrueerd door Cees Nieuwenhuizen.
Van 2012 tot 2018 vormde Oei een duo met Daniel Wayenberg. Het duo startte met quatre mains composities en had veel succes met pianoconcerten uit de Romantiek (Rachmaninov, Liszt en Chopin). De AVRO nodigde Wayenberg en Oei uit bij de heropening van het Rijksmuseum. Oei heeft vier cd’s op zijn naam staan.