Cécile Huijnen, Marieke Grotenhuis

Op  11 november 2017   Met Cécile Huijnen (viool), Marieke Grotenhuis (accordeonist)
Foto: Merlijn Doomernik

Cécile Huijnen en Marieke Grotenhuis studeerden beiden summa cum laude af en behoren al vele jaren tot de top van het Nederlandse en internationale muziekleven.

Huijnen, hoofdprijswinnaar van het Oskar Back Vioolconcours, is concertmeester van Het Gelders Orkest en heeft als (inter)nationaal gastconcertmeester met grote orkesten gewerkt als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, de Bergen Philharmonic Orchestra en The Sydney Symphony Orchestra, onder leiding van dirigenten als Valeri Gergiev, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Seguin, Neville Marriner en vele anderen. Bij Het Gelders Orkest leidt ze haar eigen kamerorkestprogramma’s met barokmuziek tot 20e eeuws repertoire.
Als solist profileerde Huijnen zich met vioolconcerten als Sjostakovitsj, Korngold en Barber, maar ze speelt ook graag de klassiekers, zoals de grote dubbelconcerten met solisten als Gary Hoffman, Maximilian Hornung en Rick Stotijn.
Huijnen toert regelmatig als solist met Het Nederlands Dans Theater en is actief als kamermusicus met vele verschillende ensembles. Daarnaast geeft ze auditietraining, maakt ze deel uit van concoursjury’s en is ze regelmatig te horen als panellid van het radio 4 programma ‘Discotabel’.

Grotenhuis staat bekend als ambassadeur van haar instrument .
Ze speelde met het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en als soliste met het Nieuw Ensemble en Asko-Schönberg ensemble.
Talrijke nieuwe composities werden voor Marieke geschreven door componisten als Martijn Padding, Chiel Meijering, en Seung-Ah Oh.
Haar liefde voor muziektheater leidde tot samenwerking met vele theater gezelschappen, en met accordeonkwartet BIG HOUSE voert zij vooral hedendaagse muziek uit.
In 2012 verscheen haar debuut-CD met werken van Bach, Frescobaldi en Rihm.
Grotenhuis is daarnaast docent aan het Conservatorium van Amsterdam en artistiek leider van het Bach Festival Dordrecht.

‘Souvenir’ van Ladislav Kupkovic was de aanleiding voor de eerste samenwerking van Huijnen & Grotenhuis in 2012. Dit werk voor viool en accordeon speelde Huijnen op haar eindexamen in 1990, en de wens om het opnieuw te spelen betekende een wervelende start voor het duo. De unieke combinatie van viool en accordeon blijkt een schot in de roos, de klankkleuren zijn ongeëvenaard.
Huijnen & Grotenhuis zijn onophoudelijk op zoek naar repertoire voor deze specifieke combinatie. Ze bewerken alles zelf en trachten zo dicht mogelijk bij de originele compositie te blijven. Hun stijl is zowel expressief, virtuoos en swingend als speels en intiem.
Het duo heeft het repertoire inmiddels uitgebreid naar werken uit alle werelddelen. Van volksmuziek uit de Balkan, Duitse romantiek, Argentijnse tango en zigeunermuziek tot hedendaagse werken, speciaal voor het duo geschreven.
De romantisch georiënteerde debuut-CD “Dance” in 2015 werd bejubeld door de (inter)nationale pers:
‘Hun samenspel is behalve meeslepend tot in de details verzorgd’
‘Huijnen en Grotenhuis laten horen tot welke onvermoede schoonheden de combinatie van viool en accordeon kan leiden’
‘Het is één adem, één harteklop en één lichaam’
‘Bloeddoorlopen sentiment en uitgelaten zwierigheid’

PROGRAMMA – 11 NOVEMBER 2017

Bela Bartok
Roemeense Volksdansen opus 7

Arvo Pärt
Fratres (1977)

Martijn Padding
uit Opposite pieces; part 2 en 3

Astor Piazzolla
uit ‘L’histoire du tango’ ; Café

Franz Schubert
Ungarische Melodie voor accordeon solo

Ernest Bloch
Abodah

Zoltan Kodaly
Hongaarse dansen
– Moderato Assai e molto espressivo
– Allegro
– Presto con fuoco